Składniki:
szklanka otrąb, mąka, ok. szklanki mleka, łyżka oleju, szczypta soli, łyżka cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, banan, gruszka, brzoskwinia, cytryna
Jak przyrządzić?
Banana pokroić w grube krążki, brzoskwinię i gruszkę bez gniazd nasiennych i ogonka pokroić w ósemnki, a następnie każdą ósemkę przekroić w połowie długości. Włożyć owoce do największej części parowaru, tak by były blisko siebie lub na sobie i gotować 10-15 min. W tym czasie ze wszystkich składników z wyjątkiem owoców robimy ciasto na gofry o konsystencji odrobinę gęściejszej niż na ciasto naleśnikowe (uwaga: mąki wystarczy tylko trochę, należy jej dodawać w razie potrzeby zagęszczenia ciasta). Jeśli ktoś woli zdecydowanie słodkie desery, można dodać więcej cukru. Smażyć gofry, aż będą dobrze chrupiące.Na każdym gofrze ułożyć odparowane owoce, polewając je sosem wytworzonym przy gotowaniu. Polecam skropione sokiem z cytryny.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze, gofrownica
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło!
Uwagi:
Owoce i ich proporcje można dobierać według upodobania. Dla mniej zatroskanych o figurę polecam bitą śmietanę!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | zazuzia |