Składniki:
1/2 brokuła, czerwona papryka, 1/2 puszki kukurydzy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, pierś kurczaka, 250 g makaronu (najlepsze są rurki skośne), oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz, papryka - dalej według uznania)
Jak przyrządzić?
Brokuł podzielić na dość małe kawałeczki, paprykę pokroić w paski lub kostkę, ugotować - najlepiej na parze, aby zachowały cenne witaminki i kolor. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną pierś kurczaka, smażyć, aż zacznie się rumienić. Dorzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Dusić chwilę pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Dorzucić ugotowane warzywa i drobno posiekany czosnek. Na koniec dodać do wszystkiego ugotowany makaron, polać oliwą (2-3 łyżki) wymieszaną z przyprawami... I to by było na tyle.
Uwagi:
Najlepiej użyć dużej patelni lub woka. Jeśli takiej nie mamy - usmażyć osobno kurczaka i pieczarki z cebulą, a następnie wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Można dodać również inne warzywa wedle uznania - kalafior, pomidor, marchewkę - ważne, żeby było kolorowo.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | betti_s |