Składniki:
brokuły (mogą być świeże lub 1 opakowanie mrożonych),
ser feta light,
płatki migdałowe,
szczypta soli.
Sos:
3-4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
kilka kropel octu balsamicznego,
łyżeczka musztardy,
1/2 łyżeczki miodu,
pieprz,
odrobina gorącej wody.
Jak przyrządzić?
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, tak aby pozostały lekko twardawe. Posiekać czosnek. Z oliwy, octu, miodu, musztardy, czosnku i pieprzu przyrządzić sos - aby nie było w nim grudek, można rozprowadzić go odrobiną gorącej wody. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni ze szczyptą soli. Wyłożyć na półmisek brokuły, na nie pokrojony w kosteczkę ser feta, polać sosem i posypać prażonymi migdałami. Smacznego!!!
Uwagi:
Sałatka sprawdza się na każdą okazję. Prosta i wykwintna. Odnosi sukces na wszelkich impreach! Polecam!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska/średnia |
Autor | Joanna Żabicka |