Składniki:
1 kg ziemniaków,
200 g pomidorów,
4 cebule (białe),
1 łyżeczka kaparów (z zaprawy solnej),
mleko,
oregano,
2 łyżki startego parmezanu,
oliwa z oliwek,
pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić.Pomidory zmiksować, przetrzeć przez sito w celu usunięcia nasion. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na patelni wraz z kaparami na 2-3 łyżeczkach oleju. Pod koniec dodać przecier z pomidorów, posolić do smaku i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Zdjąć z ognia, ostudzić. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez prasę, dodać szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżeczki oleju oraz mleko w ilości pozwalającej na uzyskanie jednolitej, kremowej masy (nie wodnistej!).Wyłożyć masę ziemniaczaną w formie okręgu grubości ok. 5 mm na blachę (wytłuszczoną lub wyłożoną folią do pieczenia), na wierzch wyłożyć cebulę i kapary (wraz z olejem, na którym się smażyły), na koniec posypać parmezanem wymieszanym z oregano.Piec ok. 15 min w temperaturze 240 stopni C. Podawać gorące prosto z pieca.
Uwagi:
Można użyć gotowych zmiksowanych pomidorów, sprzedawanych w puszkach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasior |