Składniki:
pierś kurczaka,
10 dag sera żółtego (lub parmezanu),
1 pomidor,
1 ogórek świeży,
1/4 główki kapusty pekińskiej,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
100 ml jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
przyprawa do kurczaka, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić do smaku przyprawą do kurczaka, a następnie upiec lub usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego.Osobno przygotować sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego wcisnąć uprzednio zgnieciony ząbek czosnku, po czym doprawić do smaku solą i pieprzm. Pomidor i ogórek pokroić w kostkę, kapustę pekińską w paseczki. Po takim przygotowaniu składników do salaterki o pojemności 0,5-1 l układać warstwami ok. 2 cm: kapustę pekińską, pomidor, ogórek, następnie posypać kukurydzą z puszki. Dodać gorące kawałki kurczaka, polać je sosem czosnkowym, na koniec posypać świeżo startym serem zółtym lub parmezanem. Smacznego!
Jak podawać?
Potrawę podawać tuż po przyrządzeniu, gdy kurczak jest ciepły. Nie odgrzewać w mikrofalówce ze względu na sos i surowe warzywa, które mają być zimne.
Uwagi:
Potrawa świetnie nadaje się na obiad zarówno dla osób odchudzających się, jak i dbających o zdrową dietę. Zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz najwyższej jakości węglowodany roślinne. Jest również swietnym elementem diety dla osób o zaburzeniach pracy jelit, gdyż zawiera dużo błonnika i tym samym poprawia ich perystaltykę. Przy tym jest potrawą świetnie nadającą się na główny posiłek dnia, gdyż jest bardzo sycąca, a przy tym niewymagająca czasu ani niespotykanych składników i przede wszystkim przepyszna! Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Autor | gosiasmolik |