Składniki:
2 zółtka, 90 g syropu klonowego, 150 g pełnotłustego jogurtu, 50 g zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki drobnej mąki gryczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g drbno startej marchwi, 200 g śmietany, 1 łyżeczka płynnego midu, 8 sztuk orzechów laskowych do przybrania.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Żółtka i syrop klonowy wrzucić do pojemnika i ubijać robotem aż do uzyskania gęstej jasnożółtej masy. Dodać jogurt. Orzechy laskowe zmieszać z mąką gryczaną i proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi składnikami, dodać tartą marchew. Tortownicę (o śr. 18 cm) wyłożyć papierme pergaminowym, wypełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec 70 min. Wystudzić, nie wyjmując z formy, wyjąć na deskę. Tort kroić w poprzek. Śmietanę ubić na sztywno, dodać miodu. Przekrojony tort przełożyć masą śmietanową, smarując nim także wierzch tortu. Przykryć łezkami bitej śmietany, ozdobić orzechami laskowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 205 kcal |
Autor | Iza |