Składniki:
4 jajka, szczypiorek, 20 dag sera żółtego, 3 plasterki szynki, mleko, sól, pieprz, vegeta, mąka, oliwa z oliwek, zielony ogórek, papryka, pomidor, keczup
Jak przyrządzić?
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy sól, pieprz i vegetę według uznania, ser ścieramy na tarce, kroimy szynkę w drobne kosteczki oraz szczypiorek, wszystko wrzucamy do miski z roztrzepanymi jajkami i mieszamy, by rozprowadzić równo produkty. Kiedy jest już gotowe, dodajemy pół szklanki mąki pszennej i dalej dokładnie mieszamy, by nie zostały żadne grudki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i czekamy, aż się rozgrzeje, gotowe ciasto rozprowadzamy równomiernie po patelni, po kilku minutach przewracamy omlet na drugą stronę. Po zdjęciu omleta z patelni kładziemy do środka kawałek ogórka, papryki i pomidorka i posypujemy startym serem oraz zawijamy omlet jak naleśnik, wierzch dla ozdoby posypujemy szczypiorkiem i polewamy keczupem.
Uwagi:
Bardzo dobry jest omlet również z pieczarkami, tylko przed dodaniem ich do rozbitych jajek pieczarki trzeba podsmażyć z cebulką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Kasia |