Składniki:
1 opakowanie ryżu, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydza z puszki, pieprz ziołowy, sól, curry, kurkuma, ziarna łuskanego słonecznika prażonego
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż 10 min, warzywa - jeśli są mrożone - zalewamy gorącą wodą oprócz kukurydzy. Kiedy ryż jest ugotowany, a warzywa sparzone, do gorącego ryżu dodajemy curry i kurkumę, tak aby zabarwił się na żółto. Następnie ryż mieszamy z warzywami i dodajemy prażony słonecznik. Aby danie nie było zbyt suche, dodajemy odrobinę oliwy. Podajemy na gorąco.
Jak podawać?
Do dania można zaserwować małe grzaneczki ziołowe, dostępne w sklepach, tzn. posypać nimi ryż z wierzchu.
Uwagi:
Warzywa można wrzucić na chwilę do wrzątku z rozpuszczonym rosołem wegetariańskim, zamiast zalewać wrzątkiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | FRIDUCHA |