Składniki:
120 g mąki pszennej typ 650, 60 g sera białego, 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oleju, 160 g startego zółtego sera, sól, cukier, bazylia, oregano, pieprz, przecier pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Połączyć mąkę, ser biały, mleko, olej, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto i ułożyc na formie. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Posmarować ciasto przecierem, ułożyc na nim dowolne dodatki (np. paprykę, pieczarki, szynkę, pomidory). Przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. Posypać zółtym serem. Piec w piekarniku 30 minut. Po upieczeniu przekroić pizzę na 2 połowy.
Uwagi:
Cała pizza to 6 WW (wymienników węglowodanowych).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | kasia_win |