Składniki:
2 kg marchewki,
1 l wywaru z warzyw (włoszczyzna i duuuuużo świeżych przypraw),
pęczek pietruszki,
100 ml wina białego,
6 białek z jaj,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
200 ml jogurtu naturalnego,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Marchewkę obrać, umyć. Około 750 g odłożyć. Resztę pokroić w talarki, włożyć do 3/4 litra gorącego wywaru o gotować 20 minut. Całe marchewki ułożyć w rzędzie w płaskim rondlu (wcześniej wysmarowanym oliwą z oliwek) - prażyć około 5 minut. Po tym czasie zalać je resztą wywaru warzywnego, winem, dodać sól i gotować do odparowania. Ostudzić. Natkę obrać, opłukać, posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować (najlepiej blenderem ;) Wbić białka, dodać jogurt, sok z cytryny i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, gałką - wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej. Następnie całe marchewki w sosie, ponownie masę, ponownie marchewki. Zakończyć masą. Przykryć folią i wstawić do kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do temp. 150 stopni. Piec godzinę.Po tym czasie zdjąć folię, ostudzić, wstawić do lodówki.Podawać pokrojone na plastry.
Uwagi:
Proszę się nie martwić: danie jest bardzo niskokaloryczne, a oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa. Potrzebna w każdej diecie. Danie idealne jako główne lub dodatek. Ja sama kładę pasztet na chrupkie pieczywo ;)))Bardzo dobre ze świeżymi surówkami (szczególnie z marchewki ;)Teraz, na lato, jak znalazł - dużo beta-karotenu - pięknie opalimy ciałko "od wewnątrz".
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Dominika |