Sok z marchwi - właściwości odżywcze i domowe sposoby przygotowania soku z marchewki
REDAKCJA • dawno temuPoczciwa marchewka… Warzywo to jest zdecydowanie mniej cenione niż powinno. Właściwości odżywcze marchewki są zaskakujące i to w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu tego słowa. Co musisz wiedzieć na temat marchewki? Jaki ma ona wpływ na ludzki organizm? Jak przygotować wyśmienity sok z marchwi? Sprawdź już teraz!
Marchew – skarbnica witamin i minerałów
Marchew jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g mieści się zaledwie 41 kcal. Bogata jest natomiast w witaminy takie jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina). Odnajdziesz w niej również liczne minerały jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy fosfor.
Choć marchew słynie chyba przede wszystkim z zawartości beta-karotenu, który wspiera proces opalania na piękny, złocisty kolor, to oczywiście nie jedyne, co oferuje. Dlaczego zatem warto wpisać marchewki w swój codzienny jadłospis? W dużym skrócie – zawarte w marchwi składniki wspierają funkcjonowanie wzroku i zapobiegają jego chorobom, podnoszą odporność organizmu i spowalniają proces starzenia się (w tym pojawiania się kolejnych zmarszczek).
Cały czas prowadzone są badania pod kątem antynowotworowego działania marchwi i wyniki przedstawiają się bardzo obiecująco. Oczywiście, aby marchew mogła przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów, musi być spożywana rzeczywiście regularnie. Dzięki swoim składnikom marchewka obniża poziom cholesterolu i tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy. Warto jeszcze dodać, że sok z marchwi przeciwdziała problemom trawiennym u małych dzieci. To zaledwie kilka zalet płynących z sięgania po to cenne i smaczne warzywo.
Marchew w codziennej diecie
Najczęściej jemy marchewkę gotowaną, duszoną czy pieczoną. Tymczasem surowa marchewka to prawdziwa bomba witaminowa i właśnie w takiej postaci najlepiej ją jeść lub… pić. Ta ostatnia opcja oczywiście w postaci soku. Zrezygnuj jednak z gotowych soków, które zalegają na sklepowych półkach i przygotuj swój własny w domowym zaciszu. Będzie nie tylko o wiele taniej, ale przede wszystkim zdrowiej. Jak przygotować taki zdrowy sok marchewkowy?
W bardzo szybki i łatwy sposób przygotujesz wartościowy sok z marchwi, jeśli skorzystasz z dobrodziejstw współczesnych technologii i sięgniesz po nowoczesną wyciskarkę wolnoobrotową. Nie posiadasz takiego urządzenia? Koniecznie zastanów się nad jego nabyciem, bo znacznie ułatwi Ci ono codzienne przygotowywanie świeżych soków i wielu innych posiłków. My na pewno polecamy wyciskarkę Panasonic MJ-L500, której metalowa śruba tłocząca bez problemu poradzi sobie z nawet najtwardszymi marchewkami zachowując przy tym 100% wartości odżywczych tego warzywa.
Najlepsze przepisy na sok z marchwi
Sok marchewkowy jest bardzo popularny, bowiem jest zwyczajnie wyjątkowo smaczny. Ma charakterystyczny słodkawy smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli, ale także dzieci, a to ogromnie ważne! Możesz przygotować sok z samej marchewki lub też nieco poeksperymentować i dodać do niego także inne produkty.
Świetnym połączeniem będzie marchew (6–7szt), jabłko (2szt), pomarańcz (2–3 szt.). Oczywiście możesz zmieniać proporcje, aby uzyskać smak, który Ci najbardziej odpowiada. Jeśli natomiast masz ochotę na nieco mocniejszy akcent, zrób sok z marchwi i selera naciowego. W tym zestawieniu również dobrze sprawdzi się dodatek jabłka. Marchew bardzo smacznie wypada w połączeniu z bananem lub burakiem. Tak na dobrą sprawę nie ogranicza Cię nic poza własną wyobraźnią. Śmiało sięgaj codziennie po wyśmienity, zdrowy sok z marchwi i dziel się nim z najbliższymi, bo solidna porcja zdrowia jest tym, co najlepsze!
Źródło: Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze