Sok z marchwi
DAMIESA • dawno temuDo warzywnych soków trudno jest się przekonać. Nie smakują tak dobrze jak te owocowe, a do tego większość z nich ma charakterystyczną zawiesinę, która niejednego może zniechęcić do ich spożywania. Przykładem jest sok marchwiowy. Czy korzyści płynące z jego picia przekonają Was do sięgania po niego jak najczęściej? Mam nadzieję, że tak!
Marchew- witaminy
Sok z marchwi zapewnia nam zdrowie, a dzięki zawartości beta-karotenu poprawia także koloryt naszej cery. Znajdziemy w nim takie minerały jak fosfor, magnez, wapń, potas, miedź czy sód oraz witaminy A i B, E i C.
Marchew – wartości odżywcze
Sok marchwiowy świetnie wspomaga trawienie, działa dobroczynnie na wzrok i wspomaga odporność na infekcje. Poprawia także działanie przewodu pokarmowego likwidując bakterie w nim powstałe, chroni przed powstawaniu drobnoustrojów i skutecznie poprawia apetyt. Kolejną korzyścią jest także to, że systematyczne spożywanie tego soku skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega powstawaniu nowotworów! Marchew bierze także udział w leczeniu niedokrwistości dzięki dużej zawartości żelaza.
Jeśli nie jesteście w stanie przekonać się do soku z tego warzywa w czystej postaci możecie go wzbogacać innymi składnikami takimi jak jabłko, banan czy kiwi.
Świeży sok z marchwi najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepszy jest jednak ten jednodniowy, przygotowany ze świeżych składników.
Polecam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze