Sok warzywny - przepis
DAMIESA • dawno temuOwoców i warzyw w naszej codziennej diecie nigdy nie powinno zabraknąć. Do spożywania tych drugich jednak nie łatwo każdego przekonać. Gotowane czy surowe często nie są chętnie jadane, zwłaszcza przez dzieci. A jakby tak przyrządzić pyszny sok z warzyw? Taka mikstura jest bogata w składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje, więc to prawdziwa bomba witaminowa!
Nie warto ograniczać się jedynie do jednego typu warzywa, dlatego proponuję Wam kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie takiej pożywnej mieszanki.
Sok z pomidora – w czystej postaci, bez dodatków konserwantów, polecany zwłaszcza kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Pomidor jest także źródłem witaminy E i błonnika. Możemy go połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz pieprzem lub bazylią i paroma ząbkami czosnku. Świetnym pomysłem jest także połączenie pomidora z papryką.
Sok z marchwi – jest bogatym źródłem beta-karotenu, dlatego wzmacnia naczynia krwionośne i nadaje skórze ładny koloryt. Jeśli nie lubisz marchwi w czystej postaci, możesz dodać do niej takie owoce, jak: jabłko, banan czy kiwi.
Sok z buraka – możemy go wzbogacić pietruszką i czosnkiem. Taki warzywny sok świetnie będzie zapobiegał przeziębieniom. Burak korzystnie wpływanie na układ trawienny, wspomagając przemianę materii, a pietruszka wzmocni włosy i paznokcie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze