Pij na zdrowie - sok jabłkowy!
REDAKCJA • dawno temuDieta dziecka i osoby dorosłej powinna obfitować w solidną porcję warzyw i owoców. W codziennym menu nie może zabraknąć produktów, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. O ile dorośli nie mają problemów z jedzeniem owoców i warzyw, o tyle u dzieci sprawa ta nie jest taka oczywista. Wiele maluchów na widok jedzenia odwraca głowę. Jedynym skutecznym sposobem na przemycenie do diety dziecka porcji witamin pochodzących z warzyw lub owoców są soki. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że bardzo wdzięcznym produktem jest sok jabłkowy. O jego prozdrowotnym działaniu świadczy zawartość witamin A, C i E, a także kwasu foliowego, błonnika, potasu i fitoskładników. Naturalny sok z jabłek powinien na dobre zagościć w diecie dziecka i diecie dorosłego. Już jedna szklanka soku dziennie sprawi, że nasz organizm będzie nam dozgonnie wdzięczny!


Dieta dziecka i osoby dorosłej powinna obfitować w solidną porcję warzyw i owoców. W codziennym menu nie może zabraknąć produktów, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. O ile dorośli nie mają problemów z jedzeniem owoców i warzyw, o tyle u dzieci sprawa ta nie jest taka oczywista. Wiele maluchów na widok jedzenia odwraca głowę. Jedynym skutecznym sposobem na przemycenie do diety dziecka porcji witamin pochodzących z warzyw lub owoców są soki. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że bardzo wdzięcznym produktem jest sok jabłkowy. O jego prozdrowotnym działaniu świadczy zawartość witamin A, C i E, a także kwasu foliowego, błonnika, potasu i fitoskładników. Naturalny sok z jabłek powinien na dobre zagościć w diecie dziecka i diecie dorosłego. Już jedna szklanka soku dziennie sprawi, że nasz organizm będzie nam dozgonnie wdzięczny!
Jabłko — symbol zdrowia
Jabłko od dawien dawna uznawane jest za symbol zdrowia. Pewne stare angielski przysłowie mówi: „An apple a day, keeps the doctor away”, co oznacza, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy spożywali jedno jabłko dziennie — codziennie. Jabłko to owoc, którego nie da się nie lubić. Świetnie smakuje w postaci świeżej i przetworzonej — jako deser lub sok jabłkowy.

Zalety jabłek, a co za tym idzie również i soków jabłkowych są ogromne. Owoce te działają przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Są naturalnym antybiotykiem, stabilizują poziom cukru, zapobiegają chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy, chronią przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza, że obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Sok jabłkowy pomaga także regulować pracę przewodu pokarmowego. Udowodniono, że mętne soki z jabłek wykazują aż pięciokrotnie wyższą zdolność wymiatania wolnych rodników, aniżeli nektary i napoje owocowe.
Specjaliści od medycyny naturalnej zgodnym głosem mówią, że soki jabłkowe z powodzeniem stosuje się w niedokrwistości, awitaminozie i schorzeniach przewodu pokarmowego. Co więcej, przyznają, że naturalny sok z jabłek jest wspaniałym środkiem dietetycznym wzmacniającym organizm i poprawiającym trawienie. Mało kto wie, że jabłka i sok jabłkowy mają niesamowite zdolności odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. I to nie wszystko. Jabłka działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i układ nerwowy. Soki jabłkowe (oczywiście te naturalne, bez sztucznych cukrów i dodatków) nie tylko pomagają schudnąć, ale również ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. W ten sposób wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Badania prowadzone w USA wykazały również, że regularne spożywanie jabłek i codzienne wypijanie szklanki soku jabłkowego może chronić przed infekcjami dróg oddechowych. We wspomnianych badaniach osoby, które zaprosiły do swojego menu jabłka, rzadziej chorowały i rzadziej pojawiały się u lekarzy. Poza tym, osoby te były także mniej nerwowe. Warto w tym miejscu dodać, że regularne picie soku z jabłek może również przeciwdziałać zaburzeniom pamięci w starszym wieku — nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera.
Jabłka a witaminy i składniki odżywcze
Sok z jabłek jest bardzo cennym źródłem witamin, flawonoidów oraz błonnika, który odgrywa istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej — obniża stężenie cholesterolu, a także zmniejsza wchłaniania triglicerydów. Zawartość w jabłkach rozpuszczalnych frakcji błonnika stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych i umożliwia ich namnażanie się, co z kolei przekłada się na odporność organizmu i doskonały stan jelit. Poza tym, zawartość w jabłkach i soku jabłkowym błonnika pozwala na regulację poziomu cukru we krwi, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Z kolei flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworzenia na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych we flawonoidy, a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów.

Jak już wcześniej zostało wspomniane, jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jednakże poza witaminą C, są także prawdziwą skarbnicą minerałów, pektyn chroniących przed miażdżycą i zawałem, a także wielu innych, ważnych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nich działające odtruwająco kwercetyny, które mają zdolność wiązania metali ciężkich i działają przeciwalergicznie, jak również potas regulujący gospodarkę wodną organizmu. Znajdziemy także żelazo, które przeciwdziała anemii oraz witaminę PP chroniącą skórę przed uszkodzeniami i zapobiegającą powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.
Jaki sok jabłkowy wybrać?
Należy pamiętać, że sok z jabłek — sokowi nierówny. Bogata oferta różnego rodzaju soków sprawia, że łatwo wpaść w pułapkę i dokonać niewłaściwego wyboru. Należy pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych mają soki jabłkowe 100%, a więc jak najmniej poddane obróbce, bez dodatku cukru, konserwantów i innych pseudo ulepszaczy. Kupując sok jabłkowy dobrze jest skupić się na jego etykiecie. Dobre nie będą dla nas napoje i koncentraty jabłkowe, zwłaszcza te najtańsze. Trafnym wyborem pozostaną soki z napisem na etykiecie — 100%.
Kupując 100% sok jabłkowy zyskamy bardzo wiele. Przede wszystkim będziemy mogli mieć pewność, że jest on bezpieczny i wolny od związków chemicznych. Po drugie, 100% sok jabłkowy wzmocni nasz organizm, ułatwi przyswajanie wapnia, dzięki czemu wzmocnią się nasze zęby, włosy i paznokcie. Po trzecie — 100% sok z jabłek pozwoli zadbać o linię, zmniejszy ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym również chorób cywilizacyjnych, a także będzie dobrym wsparciem dla mózgu, pamięci i koncentracji — co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci.
Podsumowując — tylko 100% sok jabłkowy da nam to wszystko, co w naturze najcenniejsze. Bez konserwantów i barwników, będzie stanowił świetny produkt spożywczy dla dzieci i dorosłych.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze