Składniki:
175 g drobnego kuskusu,
1 pęczek szczypiorku,
2 pęczki natki pietruszki,
1 duży pęczek świeżej mięty,
4 cytryny,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 pomidory,
długi ogórek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wysypać kuskus do miski i zalać wrzącą wodą (ilość wody jest podana na opakowaniu kuskusu). Pozostawić na 10 minut.Szczypiorek, pietruszkę i miętę drobno posiekać. Podzielić pomidory na połówki i łyżeczką wyjąć gniazda z nasionami. Obrać ogórek ze skórki i pokroić go w drobną kostkę. To samo zrobić z pomidorem.Wycisnąć sok z cytryn i wybrać pestki.Wymieszać kuskus, dorzucić wszystkie pokrojone wcześniej składniki, dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać. Sprawdzić, czy ziarna nie są zbyt twarde. Jeśli tak, dodać sok z jeszcze jednej cytryny lub dolać odrobinę wody. Podawać na liściu sałaty.
Jak podawać?
Na liściu sałaty.
Uwagi:
Tabulę można przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Jest to świetna sałatka na lato. Najlepiej podawać ją razem z sosami jogurtowymi, humusem i różowym winem lub z greckim winem Retsina.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Marta |