Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe,
1 kg ziemniaków,
sól,
pieprz,
kieliszek czerwonego wina,
kawałek kalafiora,
2 papryki: czerwona, zielona,
pęczek szparagów,
sos jogurtowy,
3 łyżki tartego parmezanu,
1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Ułożyć na folii aluminiowej, skropić olejem, zawinąć i piec 20 minut w 200 stopniach. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i również piec. Szparagi obrać i razem z kalafiorem zostawić w parowniku i parować, aby warzywa były półmiękie. Upieczoną polędwicę pokroić na plastry, polać sosem jogurtowym, posypać serem.
Jak podawać?
Podawać z papryką, szparagami i kalafiorem. Do tego dania możemy podawać czerwone wino.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Agnieszka |