Składniki:
Klopsiki:
400 g mielonego mięsa wołowego,
2 czerstwe ciemne kajzerki (80 g),
pół szklanki mleka,
1 jajko,
oregano/posiekany koperek,
sól/jarzynka,
pieprz do smaku.
Przystawka warzywna:
1 porcja papryki czerwonej,
2 porcje pomidorów,
2 porcje bakłażanów,
2 porcje kabaczków (cukinii),
słoiczek oliwek (niekoniecznie),
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Klopsiki:Mięso z uprzednio namoczoną, a potem odciśniętą bułką posolić, zmieszać z jajkiem i uformować w podłużne klopsiki. Ułożyć je na wkładce i umieścić w parowarze.Przystawka warzywna: Bakłażany, kabaczki umyć i pokroić razem ze skórką w kostkę. Pomidory i paprykę sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w paski. Wszystkie warzywa posolić, popieprzyć i włożyć do parowaru, dodać oliwę i miazgę z 1 dużego ząbka czosnku.
Potrzebne przybory:
parowar/szybkowar z wkładkami
Jak podawać?
Ułożyć razem na talerzu, warzywa można posypać ulubionymi przyprawami, a pulpeciki polać niskokalorycznym sosem. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Anushia |