Składniki:
warzywa mrożone np. włoszczyzna krojona w paski, dodatkowo duży por, ryba - świeża lub mrożona (może to być filet lub dzwonka), śmietana 18%, ryż biały (nie w torebkach), sos sojowy, kostka rosołowa, olej lub oliwa, czosnek, sól, pieprz, imbir, natka pietruszki, bazylia, ostra mieszanka pieprzu
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlewamy około dwóch łyżek oleju i rozgzrewamy go, wrzucamy na rozgrzany olej surowy ryż i smażymy, od czasu do czasu mieszając, kończymy smazyć, gdy ziarenka będą brązowiały. Jednocześnie w garnku gotujemy wodę z solą, kostką rosołową, imbirem i dwiema łyżeczkami sosu sojowego. Podsmażony ryż, wrzucamy do gotującego się w garnku wywaru i gotujemy ok. 10 min.Mieszankę z dodatkowo pokrojonym porem w talarki, wyciśniętym ząbkim czosnku i przyprawami wrzucamy do garnka i gotujemy na parze, aż warzywa będą prawie miękkie (ok. 10 min). Pod koniec wrzucamy rybę (jeżeli jest zmrożona, to na ok. 15 min, a jeżeli świeża, to nie więcej niż 10 min). Gdy ryba stanie się miękka, to wlewamy na nią śmietanę 18% i pod przykryciem trzymamy na parze ok. 2 minut.Tak przyrządzoną rybkę podajemy z ryżem prażonym na sypko:)Smacznego!
Jak podawać?
Robimy koszyczek z ryżu, a w środku układamy warzywka z rybą. Wszystko to dekorujemy natką pietruszki i kawałkiem cytryny.
Uwagi:
Dla osób nieprzepadających za rybą w jej miejsce można wpasować kawałki kurczaka lub innego mięsa:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | iza |