Składniki:
pierś kurczaka (ok. 30 dag), puszka czerwonej fasolki, puszka pędów bambusa, 1 średnia cebula, 1 marchew, 1/2 puszki groszku, 1/2 kukurydzy, 30 dag fasolki szparagowej, olej sojowy, sos sojowy (np.grzybowy), przyprawy.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka należy pokroić w cieniutkie paseczki, następnie podsmażyć na jak najmniejszej ilości oleju (najlepiej olej sojowy), polać pierś sosem sojowym, podlać wodą i dusić przez kilka minut. W tym czasie należy pokroić warzywa (mogą być mrożone - jest szybciej) i gotować w lekko osolonej wodzie (musimy pamiętać, że sól w dużych ilościach jest niezdowa). Gdy warzywa bedą już miękkie, mieszamy je z piersią, doprawiamy jeszcze do smaku.
Jak podawać?
Kurczaka z warzywami można podawać z ryżem, wyjdzie nam wtedy tzw. chińskie danie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Monika |