Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 serek topiony (z szynka lub inny)
- lyzeczka posiekanej natki pietruszki
- zabek czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 jajka
- bulka tarta
- maka pszenna
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smazenia
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka umyc, pokroic jak na kotlety, delikatnie rozbic tluczkiem, zeby powstaly cieniutkie plastry wygodne do zawijania. Przyprawic sola i pieprzem. Serek topiony rozetrzec z zabkiem czosnku wycisnietym przez praske, dodac pieprz cayenne i natke pietruszki. Powstala pasta smarowac kotleciki i zawijac jak zrazy. Panierowac jak zwykle schabowe, czyli w mace, jajku i bulce tartej. Smazyc na zloto na oleju.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, tluczek do miesa, praska do czosnku, patelnia
Jak podawać?
Podawac z tluczonymi z maselkiem ziemniakami i surówka.
Uwagi:
Tak przyrzadzone piersi sa naprawde znakomite i polecam, bo nie jest to pracochlonne i trudne, a zawsze to co innego niz zwykle panierowane piersi z kurczaka :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | ayla |