Składniki:
* 1 kg buraków* kawałek mięsa wołowego [może być wieprzowina]* mała włoszczyzna* sok z 2 cytryn* cukier [według uznania]* sól* pieprz* 4 ząbki czosnku* około 2 kilo ziemniaków* 150 g słoniny* 2 cebule* 200 g boczku wędzonego
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę, dodać starte buraczki oraz włoszczyznę pokrojoną na małe części. Dodać mięso. Gotować do miękkości. Dodać czosnek [drobno posiekany], sól, pieprz, cukier. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do zupy.************************************************************Ziemniaki ugotować osobno[tradycyjnie].Słoninę rozpuścić ,podsmażając skwarki,dodać cebulę oraz boczek, podsmażyć na złoty kolor...Boczek razem ze skwarkami i cebulą wymieszać razem z ziemniakami.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, patelnia, [ja buraczki miksuję w robocie kuchennym], deska
Jak podawać?
z ziemniakami :)
Uwagi:
Zupa jest pracochłonna ale później widać jej walory smakowe :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | LENCIA |