Składniki:
Wszystko co potrzeba na placki, czyli: ziemniaki, cebula, mąka, jajko, przyprawy, olej do smażenia
Na sos:500 g pieczarek,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,
sól,
pieprz,
papryka w proszku (ostra),
może być odrobina vegety.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy placki wg własnego przepisu, bądź wg przepisu znajdującego się w tym serwisie. Najważniejszy jest jednak sos:Pieczarki (oczywiście obrane) kroimy w cieńkie plasterki, cebule w małą kostkę. Podsmażamy do wszystko na oleju, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, paprykę w proszku i słoiczek przecieru pomidorowego. Wszystko dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Później nakładamy na placki.
Uwagi:
Przepis może nie jest rewelacyjny, ale jest to tani i szybki sposób na urozmaicenie tradycyjnych placków. Naprawdę - palce lizać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marcin |