Składniki:
Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl cukru, 3 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, 15 dag margaryny.
Biszkopt: 5 jajek, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: półtorej szklanki śmietany 30% Łaciatej, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana przez 3 godz i ostudzona, 2 łyżki żelatyny.
Wierzch: płatki migdałów.
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec na dwóch dużych jednakowych blachach. Ja piekę te placki po 15 min. w 200 st., ale to zależy od piekarnika. Biszkopt upiec z podanych składników.
Masa:
Śmietanę ubić, następnie dodać 3/4 puszki karmelu(karmel jest bardzo gęsty, ale zapewniam, że się dobrze wymiesza z bitą śmietaną). Dodać ostudzoną żelatynę (rozpuszczona tak w trochę mniej niż pół szkl. wody).
Wykonanie:
1) Placek miodowy
2) Połowa tężejącej masy śmietanowej z toffi
3) Biszkopt kakaowy
4) Reszta masy śmietanowej z toffi
5) Drugi placek miodowy
Wierzch posmarować resztą karmelu z puszki i posypać płatkami migdałów.
Uwagi:
Placek proszę włożyć w folię i wstawić do lodówki, żeby placki miodowe skruszały. Jeść następnego dnia. Ciasto jest pyszne, choć pracochłonne i wcale nie jest bardzo słodkie.
To ciasto wypatrzyłam w cukierni i metodą prób i błędów doszłam jak jest robione, od tamtej pory zawsze gości na większych imprezach u mnie w domu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Wiola |