Składniki:
15 dag płatków owsianych,
10 dag (ziarna sezamowego, kokosu, migdałów),
2/3 szklanki mąki,
1,5 szklanki mleka,
3 jaja,
pół szklanki cukru,
1/3 kostki margaryny,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy,
słoik dżemu morelowego (kwaśnego).
Jak przyrządzić?
Płatki zalać zimnym mlekiem i odstawić na 2h. Napęczniałe płatki wymieszać z sezamem, migdałami, wiórkami... Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając dodawać po 1 żółtku, a następnie po łyżce płatków.Wymieszać z mąką, proszkiem, aromatem, a na końcu delikatnie ze sztywną pianą z białek. Napełnić ciastem średniej wielkości blaszkę posypaną bułką tartą. Wstawić do niezbyt gorącego piecyka i piec, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek blaszki. Ostudzone posmarować podgrzanym w garnuszku dżemem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | Emilka |