Schab po kowalsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 kotlety schabowe (bez kości), 15-20 dag tartego żółtego sera, 2 cebule, 4 łyżki majonezu ligtht, 4 łyzki keczapu, tarta bułka, 2 jajka, olej,
marynata: 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki miodu, 1łyżka octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, 3-4 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

W przeddzień posiłku szykuję marynatę, mieszając dokładnie składniki i nacieram nią lekko rozbite kotlety schabowe. Wstawiam na noc do lodówki.Następnego dnia strzepuję marynatę, panieruję w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Kładę na rozgrzany olej i zasmażam, aby się kotlety lekko zarumieniły. Zdejmuję je i kładę na blachę. Na tłuszczu pozostałym po podsmażeniu kotletów szklę posiekaną cebulę. Lekko ostudzoną kładę na kotlety, posypuję tartym serem, kładę po łyżce majonezu ligth i keczupu i wkładam do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 15-20 minut.

Jak podawać?

Podaję z ziemniakami gotowanymi i ogóreczkami (w miarę mozliwości) małosolnymi.

Uwagi:

W marynacie musi leżeć schab minimum 3-4 godziny, ale najlepszy jest po 10-12 godzinach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćchyba wysoka
Przybliżony koszt30 zł
AutorAhumba

Schab po kowalsku: Podobne przepisy

Schab po kowalsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy