Składniki:
4 kotlety schabowe (bez kości), 15-20 dag tartego żółtego sera, 2 cebule, 4 łyżki majonezu ligtht, 4 łyzki keczapu, tarta bułka, 2 jajka, olej,
marynata: 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki miodu, 1łyżka octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, 3-4 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
W przeddzień posiłku szykuję marynatę, mieszając dokładnie składniki i nacieram nią lekko rozbite kotlety schabowe. Wstawiam na noc do lodówki.Następnego dnia strzepuję marynatę, panieruję w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Kładę na rozgrzany olej i zasmażam, aby się kotlety lekko zarumieniły. Zdejmuję je i kładę na blachę. Na tłuszczu pozostałym po podsmażeniu kotletów szklę posiekaną cebulę. Lekko ostudzoną kładę na kotlety, posypuję tartym serem, kładę po łyżce majonezu ligth i keczupu i wkładam do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 15-20 minut.
Jak podawać?
Podaję z ziemniakami gotowanymi i ogóreczkami (w miarę mozliwości) małosolnymi.
Uwagi:
W marynacie musi leżeć schab minimum 3-4 godziny, ale najlepszy jest po 10-12 godzinach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | chyba wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Ahumba |