GMO przyspiesza śmierć!
EWA ORACZ • dawno temuKontrowersje wokół GMO wciąż trwają. Część ekspertów uspokaja z pogardliwym uśmiechem, bo co ty zwykły zjadaczu chleba możesz wiedzieć o GMO i genetyce. Część się nie wypowiada, a ostatnia grupa jest sceptyczna i zastrzega, że o GMO będzie można mówić za wiele lat, bo nie da się tematu przebadać w miesiąc. A tymczasem niech Kowalska sama decyduje, co z tym zrobić.
Kontrowersje wokół GMO wciąż trwają. Część ekspertów uspokaja z pogardliwym uśmiechem, bo co ty zwykły zjadaczu chleba możesz wiedzieć o GMO i genetyce. Część się nie wypowiada, a ostatnia grupa jest sceptyczna i zastrzega, że o GMO będzie można mówić za wiele lat, bo nie da się tematu przebadać w miesiąc. A tymczasem niech Kowalska sama decyduje, co z tym zrobić. Jeśli tu można mówić o jakiejkolwiek decyzji, gdyż żywność nie jest dostatecznie oznaczona, jeśli chodzi o GMO.
Czy na jakimkolwiek mięsie, mleku czy jajkach jest informacja, jaką karmą były karmione zwierzęta? Nadmieniam, że najczęściej modyfikowana genetycznie jest kukurydza, soja i ryż. Czy można w jakikolwiek sposób kontrolować uprawy GMO? Należałoby kontrolować rozprzestrzenianie się pyłków roślin zmodyfikowanych genetycznie, które zapylają nawet bardzo odległe uprawy, o ironio również te ekologiczne. Nie mamy na to wpływu niestety. W zasadzie można by mówić o „genetycznym skażeniu” środowiska, a co najgorsze, zmiany, które powstają w tym procesie są nieodwracalne. Czy mamy prawo tak ingerować w naturę, skoro nie jesteśmy w stanie przewidzieć skutków tej ingerencji?
W 2009 roku przeprowadzono we Francji badanie, które uchodzi za najdłuższe i najdokładniejsze jeśli chodzi o GMO. Badano szczury przez dwa lata, czyli praktycznie przez całe szczurze życie (opublikowane badanie: http://biolsci.org/v05p0706.htm). Wyniki, jak również samo badanie, zaopiniowane zostały przez niezależnych naukowców z wiadomych powodów.
[Wrzuta]http://w569.wrzuta.pl/film/8DyypskGvJ1/gmo_-_alarm_dla_swiata[/Wrzuta]
„Przeprowadzone zostało na grupie 200 szczurów, a nie jak do tej pory, dziesięciu czy kilkunastu. Jednocześnie to niesamowity przełom, ponieważ do tej pory wszelkie badania nad GMO ograniczały się raptem do trzech miesięcy. Jest to bardzo znamienne, ponieważ naukowcy jasno stwierdzają, że dopiero po upływie trzech miesięcy spożywania pokarmu transgenicznego a więc, począwszy od czwartego miesiąca możemy zauważyć zmiany chorobowe. Badano nie tylko działanie samych roślin transgenicznych, ale również połączone ich działanie z jednym z najbardziej znanych pestycydów – Roundup, którego producentem jest Monsanto.”
Roślina transgeniczna to taka, której modyfikacja ma na celu samodzielne wytwarzanie pestycydu lub tolerowanie wszelkich pestycydów i wchłanianie ich. Czego dowiodło badanie? Najważniejszym wnioskiem badań naukowców jest fakt, że transgenetyka – GMO zabija. Zobaczcie film. Czy jest wiarygodny i przekonujący?
Źródło: http://faktydlazdrowia.pl/gmo-szokujace-wyniki-pierwszego-dlugotrwalego-i-niezaleznego-badania
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze