Składniki:
dynia (2 kg),
ocet 3% z białego wina,
goździki,
cynamon w laskach,
cukier,
cytryny 1 kg,
skórka z pomarańczy,
imbir (pół laski).
Jak przyrządzić?
Dynię obrać, wybrać miąższ, pokroić na zgrabne kosteczki o boku 1,5 cm. Włożyć do dużej miski.Zagotować szklankę wody z jedną laską cynamonu i garścią goździków. Ostudzić. Polać nią dynię. Po godzinie zalać dynię octem z białego wina tak aby dynia była zakryta. Zostawić na 24h. Następnego dnia ugotować syrop z cukru goździków, cynamonu i cytryn. Dodać sparzoną skórkę z pomarańczy i pokrojony w kawałki imbir. Odcedzić dynię z octu i włożyć do syropu. Gotować na wolnym ogniu tak długo aż dynia będzie szklista. Moja babcia wkłada cynamon i goździki zawinięte w gazę, bo inaczej dynia czernieje. Potem gazę wyjmujemy. Próbujemy, czy syrop jest dość kwaśny.J eśli za mało to dodajemy octu, w którym gotowała się dynia. Myjemy słoiki, wyparzamy i nagrzewamy w piekarniku. Gorącą dynię nalewamy do słoików, odwracamy dnem do góry i wkładamy do piekarnika na 15 min. w temp. 100st. Jak ostygną wynosimy w chłodne miejsce.
Potrzebne przybory:
garnek, miska, drewniana łyżka, gaza, słoiki (1/2 l)
Jak podawać?
do dań mięsnych, rybnych, deserów, lodów
Uwagi:
Moja babcia jada dynię z karpiem na Wigilię. Przepis sprawdzony, udaje się nawet przy małym pominięciu proporcji.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | rita555 |