Składniki:
4 udka kurczaka,
3 duże łyzki miodu,
1 łyżka chili,
1 l bulionu,
2-3 łyżeczki wody,
sól.
Jak przyrządzić?
Udka posolić i odstawić na pół godziny. Miód oraz chili wymieszać (jeśli miód jest gęsty dodać troszkę wody). Posolone udka wymazać w miodzie (trudno się utrzymuje miód na mięsie, ale warto się pomęczyć). Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tylko wrzucić na grill lub upiec na plasze podlewając bulionem np. warzywnym.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem i rodzynkami lub dowolną sałatką.
Uwagi:
Udka w takiej polewie są troszkę ooostre. Powodzenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | nika |