Składniki:
175 g daktyli (bez pestek),
115 g suszonych śliwek,
200ml soku pomarańczowego,
2 łyżki melasy,
1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej,
225 g mąki,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
230 g rodzynek,
115 g suszonego ananasa,
3 jajka,
cukier puder, dżem morelowy,
130 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Daktyle, śliwki i ananasa posiekać, włożyć do rondla. Zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Następnie utrzeć owowce na puree. Dodać melasę i skórki starte. Ostudzić. Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. Dodać suszone owoce, wymieszać. Gdy masa wystygnie wbić jajka. Ubić białka na sztywną pianę. Masę owocową dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Piec 1,5 h. Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Przygotować polewę (połączyć składniki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | Emilka |