Rokoko - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

175 g daktyli (bez pestek),
115 g suszonych śliwek,
200ml soku pomarańczowego,
2 łyżki melasy,
1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej,
225 g mąki,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
230 g rodzynek,
115 g suszonego ananasa,
3 jajka,
cukier puder, dżem morelowy,
130 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Daktyle, śliwki i ananasa posiekać, włożyć do rondla. Zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Następnie utrzeć owowce na puree. Dodać melasę i skórki starte. Ostudzić. Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. Dodać suszone owoce, wymieszać. Gdy masa wystygnie wbić jajka. Ubić białka na sztywną pianę. Masę owocową dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Piec 1,5 h. Ostudzone ciasto posmarować dżemem. Przygotować polewę (połączyć składniki).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje12
AutorEmilka

Rokoko: Podobne przepisy

Rokoko: wypróbuj również

Muzułmańskie lolity w hidżabie

... ubiorów z epoki wiktoriańskiej, rokoko, w połączeniu z cukierkowymi wzorami. Teraz dołączają do nich lolity w hidżabach. Dziewczyny swoim nietypowym ubiorem chcą przełamać granice wyznaczane ...

dawno temu

Poczuj się jak ikona stylu

... „campowego” rokoka. Jej potrzeby były tak wielkie, że dla wyposażenia swych licznych posiadłości i zarobku koniecznego dla prawdziwie eleganckiego życia (kto jak kto, ale ona mogła się przekonać ...

dawno temu

Wonie, odory i fetory

... . W muzeach można czasem spotkać maleńkie wyrafinowane młoteczki, którymi damy w baroku i rokoku tłukły wszy gnieżdżące się pod ich bujnymi, białymi perukami. W Wersalu nie było toalet i wszyscy ...

dawno temu

Powiązane Tematy