Składniki:
* 4 duże gruszki
* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 1 l mleka
* 2 szklanki czerwonego wina
* 3 goździki, cukier waniliowy, kawałek kory cynamonowej
Jak przyrządzić?
1 .Wino gotujemy z goździkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
2. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, następnie gotujemy je w winie na pół twardo. Zostawić w winnym syropie do wystudzenia.
3. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4. Gruszki odsączyć, nałożyć po 2 połówki do miseczki, zalać budyniem. Można przyzdobić dowolnie np. posypując startymi orzechami.
Smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nea |