Składniki:
mięso mielone (jakiekolwiek),
pieczarki,
cebula,
natka pietruszki (niekoniecznie),
jajko,
sucha bułka,
tarta bułka,
smalec,
sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Suchą bułkę namoczyć w wodzie (ciepłej). Cebulę obrać, pokroic w drobną kostkę. Pieczarki umyć, posiekać w kostkę (ja do tego celu używam malaksera). Na patelni rozgrzac smalec, wrzucić cebulę i pieczarki i podsmażyć. Dodać do mięsa mielonego. Poczekać aż przestygnie. Do masy dodać jajko, odciśnietą namoczoną bułkę, posiekana natkę pietruszki, sół i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękoma. Formować kulki (łatwiej się to robi mocząc dłonie w zimnej wodzie). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z kazdej strony. Kotlety zdjąc z patelni i przełożyć do żaroodpornego, naczynia polać tłuszczem ze smażenia, przykryć i wstawić do piekarnika na 15/20 min.
Potrzebne przybory:
miska, nóż, (może być malakser - choc nie musi), patelnia i sprawne ręce :-)
Jak podawać?
Na ciepło z ziemniakami, makaronem, czy kluskami "kładzionymi", kopytkami itp. Na zimno (jak coś zostanie z obiadu) kroimy w plastry i na chleb (jako kanapka) z musztardą czy z chrzanem.
Uwagi:
Kiedy przekładamy podsmażone kotleciki do piekarnika nie ma obawy, że są w środku niedosmażone, a poza tym są puszyste, wilgotne i pyszne. Tak mozna "wykańczać" każdy rodzaj kotletów mielonych, nie tylko tych z pieczarkami. Formując kulki z mięsa mielonego (na mielone czy klopsy) moczymy ręce w zimnej wodzie, wtedy mięso nie przykleja się do dłoni i łatwiej formować zgrabne kuleczki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sammy |