Prawdziwki maślane - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

prawdziwki (najlepiej młode),
masło,
śmietana gęsta,
cebula,
przyprawy: pieprz i sól.

Jak przyrządzić?

Grzyby myjemy dokładnie, większe kawałki "docinamy" wielkością do tych mniejszych, kawałki powinny mieć ok. 7-10 cm wysokości, szerokość ok. 3-5 cm, takie jak mniejsze prawdziwki. Po wymyciu bez obgotowywania grzyby wrzucamy na rozgrzane masło i obsmażamy 5- 10 minut, następnie dorzucamy cebule, całość smażymy aż grzyby zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, a na końcu gęstszą śmietaną.

Potrzebne przybory:

Dużo prawdziwków - potrawa praktycznie tylko dla grzybiarzy :)

Uwagi:

1. Grzybów nie obgotowywać - gotowanie grzybów powoduje, że tracą ona zapach i smak, robią się także "ślimakowate" :P
2. Grzyby powinny być lekko twardawe.
3. Śmietana im gęściejsza tym lepsza.
Darz Bór

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autorbasp

Prawdziwki maślane: Podobne przepisy

Prawdziwki maślane: wypróbuj również

Ciasteczka maślane

... do następnego razu. Warto zatem wybierać przekąski posiadające niezwykły smak. Jedną z nich niewątpliwie są ciasteczka maślane, które od razu poprawią nam humor i sprawią prawdziwą kulinarną rozkosz. I chociaż ... z łatwością możemy je kupić w ...

dawno temu

Olejek z awokado

... Awokado z impetem wkroczyło na nasze stoły wraz z rosnącą popularnością obcych kuchni i smaków z dalekich krajów. Wraz z naszym podniebieniem owoc o ciemnozielonej skórce i maślanym, żółtawym miąższu podbił również sklepowe półki z kosmetykami. ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... do naszego organizmu. Nie polecana jest też ryba maślana, która zawiera dużo kwasu oleinowego – składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów ...

dawno temu

Trendy na zimę 2019. Sprawdź, co modnego warto mieć w zimowej szafie

... stylizacje – współtworzy kontrast z klasycznymi odcieniami oraz dodaje świeżości. Nie musisz decydować się na intensywny kolor, równie pięknie i modnie wypadnie odcień maślany, limonkowy czy gruszkowy ... . Niezależnie od wybranej tonacji, żółty ...

4 miesiące temu

Smażone grzyby

... potrawy cieszą podniebienie nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeżeli zebrałaś już pełen koszyk prawdziwków, to nie zwlekaj i już teraz zapoznaj się z jednym z najbardziej popularnych i łatwych pomysłów na grzyby. ... potrawy cieszą ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... , herbatniki maślane albo herbatniki w czekoladzie. Jak zrobić herbatniki?Do przygotowania herbatników będziesz potrzebowała: 2 szklanek mąki,1 łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżek masła,¾ szklanki mleka ...

dawno temu

Facet nie śrubka

... Znam chłopaka, z którym mogłabym być. Robią mi się do niego maślane oczy. On twierdzi, że jest „traumatyczny”, nikomu nie przyniesie szczęścia, jest alkoholikiem. Rzucały go podobno wszystkie ... Droga Cegło! Znam chłopaka, z którym mogłabym ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... W niektórych krajach owoc awokado nazywany jest "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego też powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc stanowił namiastkę ...

dawno temu

Lawenda - nie tylko do wąchania

... , kojąco, antyseptycznie. W przypadku bólu głowy można nim posmarować skronie. A czy próbowaliście użyć lawendy w kuchni? Znakomicie pasuje do wypieków. Wyobraźcie sobie tylko smak maślanych ciasteczek ...

dawno temu

A na śniadanie… wydrukuję sobie tosta!

... ma ono naśladować drukarkę, liczyłem na jakieś graficzne wzorki wydrukowane przez tusz powstały z mieszanki maślano-dżemowej. Moja wyobraźnia jednak zapędziła się trochę za daleko. Do drukarki upodabnia ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... , jednak dla naszego zdrowia powinniśmy kontrolować ich jakość oraz ilość. W 100 g kajzerki znajduje się około 290 kcal, a w maślanych rogalikach nawet 320 kcal. Warto zatem zapoznać się z wartością ... wskazać można także wiele odmian ...

dawno temu

Szkodliwe tłuszcze trans w Waszej diecie

... . Tłuszcze trans są też powszechnie używane w cukiernictwie przemysłowym: zawierają je herbatniki, ciasteczka, delicje i "maślane" bułeczki o przedłużonym terminie ważności. Jeśli chcesz, by Ty i Twoje ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub maślanymi grzankami... koniecznie udekorowany listkami natki z pietruszki! Czy taka angielska zupa będzie miała szansę gościć na Waszych stołach równie często, jak nasz polski rosół? ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... to wymarzony okres dla grzybiarzy. W lasach aż roi się od prawdziwków, czyli jednych z najszlachetniejszych grzybów, które możesz wykorzystać w swoich kuchennych eksperymentach. Świetnym pomysłem ... suszonej żurawiny, 20 g prawdziwków, 500 g ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... oczywiste jest, że niezależnie, jaki deser przed nim stoi, nigdy nie będzie doskonały, jeśli nie doda się do niego kieliszka wina. Dziś przepis na pyszny francuski deser – krucha bułeczka maślana ... i kompocik z wiśni z serkiem mascarpone. ...

dawno temu

3 słodkie przepisy z serkiem Almette fruit

... . Ptysie polej gorącą czekoladą i ozdób konfiturą z żurawiny. 32365Ciasteczka maślane z musem z Almette fruit z jagodą i maliną Aby przygotować ten kruchy deser dla 2 osób, potrzebujesz: 1 serka ... Almette fruit z jagodą i maliną, 1 banana, 6 ...

dawno temu

Pyszne owocowe ciasta z żurawiną

... . Po upieczeniu owocową tartę wyjmij z formy i serwuj na ciepło lub zimno.  W jednej porcji tarty znajduje się: 585 kcal/2450 kJ, 10,6 g białka, 36,9 g tłuszczu, 52,8 g węglowodanów.Ciasto maślane ... . Z jabłek usuń gniazda nasiennie i skórkę, ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... prawdziwki. Jednak kiedy ostatnie suszone grzyby wykorzystałyśmy do przyrządzania świątecznego bigosu i gotowania rozgrzewającej zupy grzybowej, zaczynamy doceniać dostępne w sklepach przez okrągły ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z jego zawartością. Farsz z pieczarekNiestety coraz rzadziej mamy czas i ochotę wybrać się do lasu, aby podczas spaceru zebrać wyśmienite prawdziwki, maślaki, podgrzybki i borowiki. Trudno się temu dziwić, skoro mamy ...

dawno temu

Powiązane Tematy