Składniki:
prawdziwki (najlepiej młode),
masło,
śmietana gęsta,
cebula,
przyprawy: pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Grzyby myjemy dokładnie, większe kawałki "docinamy" wielkością do tych mniejszych, kawałki powinny mieć ok. 7-10 cm wysokości, szerokość ok. 3-5 cm, takie jak mniejsze prawdziwki. Po wymyciu bez obgotowywania grzyby wrzucamy na rozgrzane masło i obsmażamy 5- 10 minut, następnie dorzucamy cebule, całość smażymy aż grzyby zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, a na końcu gęstszą śmietaną.
Potrzebne przybory:
Dużo prawdziwków - potrawa praktycznie tylko dla grzybiarzy :)
Uwagi:
1. Grzybów nie obgotowywać - gotowanie grzybów powoduje, że tracą ona zapach i smak, robią się także "ślimakowate" :P
2. Grzyby powinny być lekko twardawe.
3. Śmietana im gęściejsza tym lepsza.
Darz Bór
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | basp |