Składniki:
wywar najlepiej przyrządzić z karczku,
ziemniaki (jeśli zupa ma być na kilka dni to najlepiej bez),
pietruszka,
marchew,
seler,
por (tak jak z ziemniakami),
fasola,
kapusta włoska (może też być biała),
cebula,
czosnek (może być ale nie musi),
pomidor, papryka (można jak kto lubi),
przyprawy.
Jak przyrządzić?
Mięso ugotować. Wszystkie warzywa, pokrojone ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa przetrzeć przez drobne sito. Połączyć z wywarem mięsnym. Dodać kawałki obranego mięsa. Przyprawić do smaku.
Jak podawać?
Zupka może być podawana jako samodzielne danie - jest bardzo sycąca.
Uwagi:
W składnikach nie ma proporcji, ponieważ nie ma tako jakich. Dajemy tyle warzywa ile chcemy i w zalerzności jakie lubimy. Jeśli zupa ma mieć bardziej słodkawy smak to dać więcej marchwi i fasoli. Można też dodać pietruszkę do gotowanych warzyw.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | Roni |