Składniki:
25 dag cukru,
15 dag mąki pszennej (1 szklanka),
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
10 dag orzechów włoskich,
3 jaja,
2 duże kwaśne jabłka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wciąż ucierając dodawać po jednym jaju. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypywać do utartej masy po jednej łyżce, mieszając. Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Osączone z soku jabłka i posiekane orzechy dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Wysmarowaną tłuszczem formę napełnić ciastem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec.Jeśli zbyt szybko zacznie ciemnieć wyjąć z piekarnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | WELA |