Sk艂adniki:
50 dag maki pszennej,
2 paczuszki drozdzy instant,
plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
250 gram masla lub margaryny,
2 jaja,
5 lyzek mleka,
2 cukry waniliowe,
szczypta soli,
sloik powidel sliwkowych.
Jak przyrz膮dzi膰?
Make wymieszac z drozdzami i proszkiem do pieczenia, posiekac z margaryna. Dodac pozostale skladniki i zagniesc gladkie ciasto. Przykryc je sciereczka i wstawic do lodowki na dwie godziny. Posypac stolnice lub blat maka rozwalkowac ciasto na grubosc kilku milimetrow. Wykrajac trojkaty, nakladac powidla, zawijac ladne rogaliki. Blache wysmarowac maslem lub margaryna. Piec ok. 15 minut do zarumienienia. Gotowe posypac cukrem pudrem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
walek do ciasta, blacha, stolnica.
Jak podawa膰?
Mozna podawac cieple lub zimne, obficie posypane cukrem pudrem. przechowywac najlepij przykryte sciereczka lub w woreczku, zeby nie wyschly.
Uwagi:
Zamiast powidel sliwkowych moze byc inna marmolada wedlug uznania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 50 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | madzienka |