Składniki:
- 5 jajek,
- 25 dkg cukru,
- kostka margaryny,
- 35 dkg mąki,
- 7-8 łyżek mleka,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
- 1 łyżka kakao,
- trochę bułki tartej,
- 1 i 1/2 kg jabłek.
Jak przyrządzić?
Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na to wsypujemy jabłka i smażymy, często mieszając. Pod koniec dodajemy trochę cukru ( w zależności od kwaśności jabłek) i cynamonu. Kiedy z jabłek zrobi się jednolita, brązowawa masa - są gotowe.Ucieramy żółtka, cukier i margarynę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mleko i ubitą pianę z białek (ze szczyptą soli).Dzielimy ciasto. 3/5 wykładamy na blachę, posypujemy tartą bułką, wykładamy przestudzone jabłka, posypujemy jabłka znowu bułką tartą. Do pozostałych 2/5 ciasta dodajemy trochę kakao i kładziemy na wierzch.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |