Składniki:
- 3 kg ogóreczków - hekatomby niewskazane, małe albo średnie,
- 1 litr h2o,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy,
- (2 łyżki chrzanu - wersja ostrzejsza),
- na słoiki - 1 listek laurowy, ziele angielsie, ząbeczek czosnku, koper,
- słoiki dżemowe.
Jak przyrządzić?
Zagotowac wodę z octem, cukrem i solą.
Przestudzić. Zmiksować z musztardka i chrzanem. Odstawić.
Ogórasy obrać, pokroić w słupki. Jeżeli mają za dużo pestek, to pozbawić słupek owego nadmiaru przez drastyczne wycięcie. Do słoiczków włożyć liść laurowy, zabek czosnku, ziele angielskie, koper. Naładować do granic możliwości ogórkami. Słoiki napełnić zalewą. Niezakręcone odstawić na 30 min. Następnie zakręcić i zagotować. Od momentu wrzenia wody należy odczekać 3-5 min (w zależności od wielkości ogórków) i wystawić do ostygnięcia.
Potrzebne przybory:
Gar, słoiczki, nóż, trzepaczka, albo shaker ze słoika, kosz na śmieci.
Jak podawać?
Pychotka sama w sobie, no i oczywiście do wszystkiego co jemy, może z wyjątkiem deserów.:)
Uwagi:
Generalnie wychodzi 6 słoiczków - ale wszystko zależy od umiejętności zapychania słoiczka ogórkami:)))
Najszybciej można jeść po dwóch dniach, choć preferowany czas dostępu = 5 dni. :))
MNIAM!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | jeloneq |