Składniki:
1. 2 opakowania filetów z mintaja w kostkach.
2. 1 opakowanie mrożonych warzyw – bukiet wiosenny – HORTEX.
3. 1 opakowanie mrożonych brokuł lub 1 świeży.
4. 1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego.
5. ¾ słoiczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy).
6. 1 opakowanie sera Camembert z papryką.
7. 1 duża cebula.
8. Szklanka białego, wytrawnego wina.
9. 2 łyżki sosu sojowego.
10. Sok z ½ cytryny.
11. Zioła prowansalskie.
12. 2 łyżki przyprawy vegeta.
13. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Zamrożone filety rybne układamy w głębokim szklanym naczyniu – polewamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, przekładamy pokrojoną w plastry cebulą , solimy i pieprzymy. Całość przykrywamy szczelnie i odkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie zagotowujemy w rondlu 2 szklanki wody i wsypujemy mrożonkę wiosenną, po 10 minutach dodajemy brokuły i wlewamy ½ szklanki wina – mieszamy i odrobinę solimy. Gdy płyn całkowicie odparuje przekładamy warzywa na durszlak i pozostawiamy do odciekania. Teraz czas na obróbkę termiczną ryby. Do garnka parowego wlewamy szklankę wody , pozostałe wino i vegetę – zagotowujemy. Na sicie w garnku układamy rybę i gotujemy na średnim ogniu aż stanie się jędrna. W tym czasie przygotowujemy sos ze składników z punktów: 4,5,11,13 i odstawiamy na chwilkę do lodówki.W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 odcedzonych warzyw, zalewamy ½ przygotowanego sosu, następnie układamy pozostałe warzywa, zalewamy resztą sosu i wkładamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni) lub do kuchenki mikrofalowej na program kombinowany (mikrofalowanie +grill) na 6 minut. Po tym czasie na wierzch zapiekanki wkładamy pokrojony cieniutko ser i zapiekamy jeszcze 2 minuty już tylko w opcji grill.
Potrzebne przybory:
Rondel, garnek do gotowania na parze lub garnek z sitem, łyżka do mieszania warzyw, łopatka do układania ryb, naczynie do zapiekania.
Jak podawać?
Do zapiekanki serwujemy ciepłe pieczywo jasne lub ciemne (według upodobań i humoru). Smakuje również dobrze z gotowanym ryżem oraz białym schłodzonym wytrawnym winem.
Uwagi:
Potrawę podjemy zaraz po przygotowaniu (może poleżeć w lodówce również do następnego dnia, ale szczelnie przykryta folią spożywczą).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Agnik |