Owocowy czy warzywny? A może owocowo-warzywny?

Soki owocowe i warzywne ze względu na wysokie walory smakowe jak i wysoką wartość odżywczą powinny na stałe wejść do codziennego jadłospisu. Regularne ich picie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne, węglowodany i wodę. W dziennym jadłospisie przeciętnego Polaka powinny znaleźć się również warzywne soki przecierowe, a to ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza proces trawienia, a w dietach odchudzających pomaga oszukać głód.
Małgorzata Grudzińska

Oto kilka ciekawych i prostych przepisów na soki, napoje i koktajle.

Sok ze świeżych ogórków
składniki: 1 kg ogórków, sól, cukier, sok cytrynowy.
sposób przyrządzania: ogórki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wycisnąć sok przez gazę, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Napój życia
składniki: 1 kg buraków, cukier, 5 dag skórki z chleba razowego, 2 l wody.
sposób przyrządzania: buraki umyć, opłukać, pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce jarzynowej, włożyć do garnka, dodać cukier, skórkę z chleba i zalać ciepłą przegotowaną wodą, garnek przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. Po sfermentowaniu (3-5 dniach) zlać do butelek i postawić w chłodnym miejscu. Kwas podawać czysty, rozcieńczony wodą gotowaną, serwatką bądź kefirem.

Koktajl maślankowo-marchwiowo-porzeczkowy
składniki: 1 l maślanki, 20 dag marchwi, 1/4 szklanki cukru, 10 dag porzeczek czarnych świeżych lub mrożonych.
sposób przyrządzania: umytą, oskrobaną i opłukana wrzątkiem marchew zetrzeć na tarce z drobnymi otworami i odcisnąć sok przez gazę lub przepuścić przez sokowirówkę. W ten sam sposób wycisnąć sok z porzeczek. Część maślanki zagrzać i rozpuścić w niej cukier, wlać do reszty maślanki, a następnie połączyć z sokiem z marchwi i porzeczek. Przyrządzać bezpośrednio przed podaniem.

Grejpfrutowa kpina
składniki: 40ml malibu, sok grejpfrutowy, sok z limetki.
sposób przyrządzania: składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu i przelać przez sito do szklanki.

Śmiejący się banan
składniki: proporcje - 1/5 ginu (jałowcówki), 2/5 martini, 2/5 zimnego mleka, dwa mocno dojrzałe banany.
sposób przyrządzania: wszystkie sładniki porządnie schłodzić i wymieszać mikserem. Podawać z plasterkami cytryny uprzednio umytej i sparzonej.

***

Soki owocowe i warzywne ze względu na wysokie walory smakowe jak i wysoką wartość odżywczą powinny na stałe wejść do codziennego jadłospisu. Regularne ich picie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne, węglowodany i wodę. Z witamin na pierwszym miejscu znajdziemy w sokach wit. C, ß- karoten i bioflawonoidy, pierwotnie nazywane wit. P lub wit. Q, co daje sokom warzywnym bardzo ważne miejsce w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów. Ponadto mają one właściwości bakteriostatyczne, przeciwzapalne i ściągające. Ze składników mineralnych zawartych w sokach najważniejszymi są fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Biorą one udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie, utrzymują równowagę kwasowo-zasadową oraz wchodzą w skład niezbędnych do życia układów enzymatycznych i hormonalnych. Bardzo ważne w sokach są również węglowodany. Minimalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiet wynosi 300-350g/dobę, natomiast dla mężczyzn 350-400g/dobę, co dać mogą nam dwie pełne szklanki soku dziennie.

W dziennym jadłospisie przeciętnego Polaka powinny znaleźć się również warzywne soki przecierowe, a to ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza proces trawienia, a w dietach odchudzających pomaga oszukać głód. Soki warzywne nie zawierają tłuszczów i są bogate w najcenniejsze składniki odżywcze niezbędne zarówno podczas stosowania diety jak i wtedy, kiedy organizm potrzebuje dodatkowego źródła energii. Pektyna, jako jedna z frakcji błonnika, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma zastosowanie w leczeniu zatruć metalami ciężkimi, zapobiega biegunkom i innym schorzeniom przewodu pokarmowego. Ponadto ma pozytywne oddziaływanie w leczeniu cukrzycy.

Napoje owocowe i warzywne, które sprzedaje się w sklepach, powstają w wyniku rozcieńczenia soków wodą. Zawierają one takie same składniki odżywcze jak sok, jednak żeby dostarczyć taką samą ich ilość do organizmu należy je wypijać w większej ilości. Koktajle natomiast mogą dostarczać nawet więcej składników, a to ze względu na dodatek innych napojów jak choćby mleka, kefiru czy jogurtu, dostarczających wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a w przypadku alkoholu - energii (1g alkoholu= 7kcal).

Komu soku, komu?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że soki powinny być spożywane o godz. 12.00 w południe oraz przed snem. Nie należy ich spożywać podczas i tuż po posiłku. Soki i napoje nie tylko poprawiają trawienie, ale również wpływają na lepsze wykorzystanie składników pokarmowych i oczyszczanie organizmu, a tym samym lepsze samopoczucie.
W żywieniu dzieci soki i napoje zwiększają przemianę materii, pobudzają apetyt. W przypadku niemowląt karmionych sztucznie w czwartym miesiącu życia można już podawać soki, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie rodzaje soków są tu dozwolone.
W diecie sportowców i ludzi ciężko pracujących soki pełnią ważną rolę, ponieważ dostarczają im dodatkowej energii, której dobowe zapotrzebowanie w zależności od uprawianej dyscypliny sportu czy rodzaju wykonywanej pracy fizycznej może wynosić nawet 7000kcal. Ponadto w tej grupie osób występuje konieczność uzupełniania strat wody dochodzących bardzo często do kilku litrów, a wraz z nią witamin i składników mineralnych.
W żywieniu diabetyków istotną rolę odgrywają soki niskokaloryczne warzywne ze względu na zawartość pektyn, mających zdolność resorpcji glukozy.
W profilaktyce chorób nowotworowych zawarte w sokach i napojach bioflawonoidy są naturalnymi antyoksydantami i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
W profilaktyce przeciwcholesterolowej błonnik zawarty w sokach obniża poziom cholesterolu we krwi, a flawonoidy wzmacniają ścianki naczyń włosowatych.
W leczeniu otyłości soki są bardzo ważnym źródłem witamin i składników mineralnych.W żywieniu osób z niedowagą, u których prócz niedoboru masy ciała widoczny jest niedobór składników mineralnych i witamin.
W leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, gdzie soki i napoje warzywne zapobiegają zarówno biegunkom, jak i zaparciom.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇