Składniki:
Proszę nie komentować, że to z półproduktów - przepis jest skutkiem braku czasu i podwójnej ilości głodnych - niezapowiedzianych ;)Ok, co potrzeba:
- 2 - lub więcej pudełka placków ziemniaczanych - polecam "kuchnia z ziemniaka" - jest to gotowa masa na placki.
- jedno jajko na jedno opakowanie placków
- 2 - 3 papryki - czerwona i zielona
- puszka kukurydzy
- czosnek - 2 ząbki
- zioła prowansalskie
- biały pieprz
- maggi
- olej
Sos - wersja szybka:
- 2 torebki sosu grzybowego + kilka suszonych grzybków drobno pokruszonych + 2 łyżki śmietany 18 %
Wersja delux:
- świeże grzyby lub pieczarki podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką, zagęszczamy + śmietanka :)
Jak przyrządzić?
Masę na placki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - zazwyczaj trzeba po prostu proszek z torebki rozmieszać z wodą i dodać jajko i przyprawy. Jeśli przyprawy to - ja dodaję pieprz biały, maggi, zioła prowansalskie - w rozsądnych ilościach :) Mieszamy to wszystko i odstawiamy. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do masy, kukurydzę odsączamy i również dorzucamy do masy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki. Ja mam taką małą patelnię i robię placki wg jej średnicy, wygladają jak mała pizza. Usmażone placki polewamy sosem grzybowym i zjadamy szybko, bo później tracą chrupkość :)Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, patelnia, mały garnek do sosu...
Jak podawać?
Podawać z dumą i duuuuużym uśmiechem :)))))) na owalnym półmisku i z sosikiem w sosjerce.
Uwagi:
Jest to potrawa baaaaardzo sycąca, szybka i łatwa w wykonaniu, a składniki dorzucane do masy można dowolnie modyfikować - może to być mięsko mielone, kiełbaska, makrelka wędzona... jest 10000000000000 możliwości.
Warto mieć w domu mały zapasik pudełek z plackami na nieprzewidzianą okoliczność.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | LATRAVIATTA |