Składniki:
- biały ser (twaróg półtusty albo chudy),
- gotowane ziemniaki,
- cebula,
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, vegeta,
- olej do smażenia,
- jajko,
- bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Biały ser połączyć z przepuszczonymi przez praske gorącymi ziemniakami albo zmielić przez maszynke, dodać pokrojoną i usmażoną cebulkę oraz przyprawy. Panierować najpierw w jajku potem w bułce tartej, smażyć na oleju.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia albo praska, miska, łyżka drewniana, patelnia, nóż.
Jak podawać?
Można podawać z surówką i może jakiś sos? nie próbowałam z sosem ale pewnie też będzie dobre.
Uwagi:
Ja te kotleciki robię zawsze po tym jak zostaje mi farsz do pierogów ruskich. Zawsze robię więcej właśnie po to aby usmażyć kotleciki. Pyszne, najlepiej jak jest dużo serka. Można podawać z surówką i może jakiś sos? nie próbowałam z sosem ale pewnie też będzie dobre.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | dianna |