Składniki:
- ziemniaki, 5-8 szt. (duże),
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- wędlina,
- boczek wędzony,
- papryka konserwowa (mały słoik),
- cebula 3-4 duże,
- 1/2 kg pieczarek,
- jajko.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i utrzeć, posolić.Starą wędlinę najlepiej wiele rodzajów pokroić w kostkę i z cebulą na goracy olej na patelni. Gdy cebula zarumieni się na złoto dodać posiekaną papryke konserwową i plasterki pieczarek. Powstałą mieszankę zmieszać ze startymi ziemniakami, wbić jajko, popieprzyć i zaciągnać mąką do półpłynnej masy, która równomernie rozprowadzamy na blachę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na masę kładziemy plasterki boczku wędzonego. Całość zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku.
Uwagi:
Po wyjęciu jemy z keczupem, majonezem lub bez dodatków. Wskazane pivo;).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | RAPTOR |