Babka ziemniaczana (BUGAJ)

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki, 5-8 szt. (duże),
- mąka,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- wędlina,
- boczek wędzony,
- papryka konserwowa (mały słoik),
- cebula 3-4 duże,
- 1/2 kg pieczarek,
- jajko.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i utrzeć, posolić.Starą wędlinę najlepiej wiele rodzajów pokroić w kostkę i z cebulą na goracy olej na patelni. Gdy cebula zarumieni się na złoto dodać posiekaną papryke konserwową i plasterki pieczarek. Powstałą mieszankę zmieszać ze startymi ziemniakami, wbić jajko, popieprzyć i zaciągnać mąką do półpłynnej masy, która równomernie rozprowadzamy na blachę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na masę kładziemy plasterki boczku wędzonego. Całość zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku.

Uwagi:

Po wyjęciu jemy z keczupem, majonezem lub bez dodatków. Wskazane pivo;).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorRAPTOR

Babka ziemniaczana (BUGAJ): Podobne przepisy

Babka ziemniaczana (BUGAJ): wypróbuj również

Powiązane Tematy