Składniki:
- 3 lub 4 duże czerwone buraki,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oliwy do sałatek,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotować buraczki, aż będą miękkie. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę lub małe talarki.
Cebulę obrać, pokroić na 4 części, a potem na plasterki. Wrzucić do miseczki, posolić, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min, aż trochę zmięknie.
Każdy ogórek pokroić wzdłuż, na 4 części i znów na palsterki.
Pokrojone warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, dodać sól, pieprz i porządnie wymieszać.
Jak podawać?
Według uznania :)
Uwagi:
Sałatkę można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | Fini |