Buraczki z kiszonymi ogórkami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 lub 4 duże czerwone buraki,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oliwy do sałatek,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Ugotować buraczki, aż będą miękkie. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę lub małe talarki.
Cebulę obrać, pokroić na 4 części, a potem na plasterki. Wrzucić do miseczki, posolić, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min, aż trochę zmięknie.
Każdy ogórek pokroić wzdłuż, na 4 części i znów na palsterki.
Pokrojone warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, dodać sól, pieprz i porządnie wymieszać.

Jak podawać?

Według uznania :)

Uwagi:

Sałatkę można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćmało
AutorFini

Buraczki z kiszonymi ogórkami: Podobne przepisy

Buraczki z kiszonymi ogórkami: wypróbuj również

Ogórki kiszone - właściwości

... Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć ... zwłaszcza w soku z ogórków kiszonych. Jego picie ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... Chłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić ... jajkapół kg młodych ziemniakówpęczek koperkuząbek ...

dawno temu

Buraczki zasmażane - pyszny dodatek do zimowego obiadu

... Buraczki zasmażane można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z ziemniakami i smażonym lub duszonym mięsem. Są idealnym dodatkiem do rozgrzewającego obiadu, który ma dostarczyć ... mąkiłyżkę cukrusólocetkoperekKrok 1 Najpierw ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią niezastąpione źródło wielu witamin. Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób, możesz je samodzielnie przygotować. ... może być jego przetworzenie, które umożliwi nam rozsmakowywanie się w ...

dawno temu

Przystawka z ogórków - efektowna i pyszna

... Przystawka na imieniny... myślisz, myślisz i nic ciekawego nie przychodzi ci do głowy. A ogórki? Zbyt pospolite? A może ogórki faszerowane? To już zupełnie co innego. Przeczytaj jakie pyszności będą się w nich kryły, a nie będziesz już miała ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... tradycji kulinarnej bez zjedzenia potraw z kapusty kiszonej. ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

... Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów? ... Kiszona kapusta, ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... Kto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6 ... . Dostarcza organizmowi minerałów, takich jak ...

dawno temu

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

... Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy ... marchewkijabłkocebulęsólpieprz3 łyżki olejuKrok ...

dawno temu

Wyrzucasz obierki od ogórka? To błąd!

... Obierasz ogórki ze skórki, a następnie wyrzucasz ją do kosza? Marnujesz tym samym skuteczną broń przeciwko owadom. Mowa o pożytecznych, ale jednocześnie denerwujących mrówkach, które lubią zalegnąć się w naszym domu. Zobacz, co możesz ...

dawno temu

Sałatka z czerwonej kapusty

... Sałatka z czerwonej kapusty z czerwonymi buraczkami wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możesz ją podawać na zimo – jako osobne danie lub na ciepło – jako dodatek do obiadu ... szklanki pokrojonych na cząstki buraczków (gotowane ...

dawno temu

Poznaj nieznane dotąd właściwości zdrowotne zielonego ogórka

... Wbrew pozorom, zielony ogórek to nie tylko doskonały w smaku dodatek do sałatek. Warzywo to stanowi źródło cennych dla organizmu składników. Regularnie spożywane może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? ... uniknąć kaca następnego dnia ...

dawno temu

Zupa ogórkowa

... kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej przygotowanie jest niezwykle proste. Składniki, jakich będziemy potrzebować, to: 5 ogórków kiszonych, 2 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie można wybrać też żeberka ... ogórki kiszone. Receptą na ich ...

dawno temu

Właściwości ogórka

... oraz ze skłonnościami do wyprysków. Sok z ogórków znany jest przede wszystkim z właściwości oczyszczających i rozjaśniających. Chcesz nadać skórze blasku i odświeżyć ją po tygodniowej męce w biurze? Zrób maseczkę z ogórka! ... Cudowne ...

dawno temu

Sałatka z zielonym ogórkiem

... Niskokaloryczne ogórki to znakomity produkt na sałatkę dla osób, które dbają o linię. Atrakcyjność ogórków podnoszą zawarte w nich witaminy: A, B6, K oraz minerały: fosfor, potas, wapń i magnez ... . Wchodząca w skład ogórka askorbinaza niszczy ...

dawno temu

Sałatka szwedzka

... nie bardzo interesujące się kuchnią sięgają intuicyjnie po ogórki konserwowe do gulaszu z kaszą albo po surówkę z kiszonej kapusty do smażonej ryby. I tutaj właśnie tkwi szkopuł, aby nie tylko skupiać ... na pełnowartościowe warzywa, z pomocą ...

dawno temu

Śledzik na śmierdząco, czyli surströmming

... uświadomił sobie, że podałam mu „zepsute” ogórki. Prawdopodobnie my, mielibyśmy podobne miny, gdyby podano nam surströmming,  czyli kiszonego śledzia – najbardziej śmierdzące danie świata. ... Kiedy jeszcze pracowałam w pubie, zdarzyło mi się ...

dawno temu

Powiązane Tematy