Jajka po szwedzku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej lubię cielęcinę),
- tyle jajek ile osób(porcja mięsa mniej więcejna 4 jajka) plus jedno,
- dwie cebule,
- czosnek,
- sucha bułka,
- sól i pieprz,
- coś do smażenia - olej, oliwa, smalec.

Sos:
- 2 sereki topione "w kiełbasce",
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki śmietany (w wersji dietetycznej mleko),
- pieprz inne ulubione zioła.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo, za wyjątkiem jednego.W tym czasie mięso robimy tak jak na kotlety mielone:dodajemy namoczoną w mleku, lub wodzie suchą bułkę, przyprawy, cebulę i czosnek możemy dodać surowe pokrojone w kostkę, lub podsmażone na patelni. Mięso ja robię dosyć pikantne, ale nie przesadzamy z solą. Odłożone jajko wbijamy do mięsa (są dwie szkoły - jedni dają całe jajko, inni tylko żółtko).Po wyrobieniu mięsa, czyli inaczej mówiąc wymieszaniu wszystkich składników ręką obieramy jajka.Obrane, ugotowane i przestygnięte jajka obtaczamy w mące, a potem obklejamy grubo mięsem mielonym.Uformowane kotlety smażymy na patelni.Na koniec robimy sos:Do rondelka wlewamy bulion (może być z kostki tylko, uwaga te z kostki są słone) od ciepłego bulionu dodajemy serek i powoli rozpuszczamy, potem dodajemy śmietanę/mleko i przyprawy. Sos trzeba ciągle mieszać, bo się przypali i zrobić tuż przed podaniem inaczej robi się nieciekawy kożuch.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, rondelek, miska do wymieszania mięsa.

Jak podawać?

Sosik podajemy w sosjerce i polewamy nim kotleciki z niespodzianką. Ja mogę to jeść ze wszystkim- z ziemniakami, frytkami, ryżem.

Uwagi:

Sos serowy, który proponuję jest bardzo łatwy i nadaje się do wielu innych potraw, np. do szparagów, do fasolki szparagowej, kalafiora, czy jakiegokolwiek mięsa. Można zmieniać jego sos dodając różne zioła, czosnek itp.Cała trudność w tym daniu polega na smażeniu tak aby mięso nie odkleiło się od jajka - po to też obtaczamy je w mące. Lepiej początkowo ustawić mocniejszy ogień pod patelnią, niech mięso się ściśnie, a potem już zmniejszyć i smażyć, żeby mięsko nie było surowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Przybliżony koszt15 zł
AutorStefka

Jajka po szwedzku: Podobne przepisy

Jajka po szwedzku: wypróbuj również

Sałatka szwedzka

... sałatkę szwedzką i za każdym razem, gdy zajdzie taka potrzeba, będziemy mogły po nią sięgnąć. Jeżeli zawsze podczas obiadu brakuje ci czegoś pełnego witamin i niebywale smacznego, przeczytaj poniższy artykuł. ... sałatkę szwedzką i za każdym ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia ... są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... Jajka to produkt jedzony w różnych postaciach i tak stary jak historia ludzkości. Zanim dotarły do nas orientalne przyprawy, tropikalne owoce, a nawet ziemniaki, to jajka były obok upolowanej ... lub chociażby babki piaskowej. Jajka a ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ilościach? I w końcu co jajko ma do urody? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć. ... Co zawiera jajko? Czy warto je jeść, a jeśli tak to jak często i w jakich ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... jajka wybrać? Czy zawsze muszą one być z kury? ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok ... wielkanocnego gotowania jajek na twardo ...

dawno temu

Rozrywkowe gotowanie jajka

...   Gotowanie jajka wydaje się tak banalnym zajęciem. Tymczasem wiele osób ma problemy z tym, aby jajko ugotować na miękko. Czekają zbyt długo lub nie dogotowują jajka i w efekcie nie nadaje się ono ... do konsumpcji. Najczęstszym powodem złego ...

dawno temu

Jajka z kawiorem - pyszna przystawka

... Jajka z kawiorem to pyszna przystawka, która wygląda naprawdę smacznie i kolorowo. Porzuć więc zwykłe jajka w majonezie i spróbuj czegoś nowego. Czas przygotowaniea ten sam, a efekt o wiele lepszy. Każdy skusi się na takie dobre jedzenie. Sama ...

dawno temu

Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Jak ugotować jajka?

... . Pyszne są też gotowane. Ta łatwa czynność, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać, dla wielu nie jest jednak wcale bułką z masłem. Zamiast jajek na miękko dostają ma twardo, a zamiast porządnie ściętego białka, pływającą papkę. Jak ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Jajka a zdrowie

... Jajka – jeść czy nie? Oto jest pytanie, a odpowiedź jest prosta... wszystko z umiarem. Nie powinno się zupełnie rezygnować z tej przekąski, ale pięćdziesiąt sztuk tygodniowo to gruba przesada ... . Wiele osób zastanawia się nad zagadnieniem: ...

dawno temu

Jajko na twardo - przepis

... Symbolizuje życie i odradzanie się, zatem jest produktem, którego w czasie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć na naszym stole. Zaletą jest to, że jajka można przygotować na szereg różnych sposobów. Jakie potrawy z jajka możemy przyrządzić ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

...   Jajka gotowane na twardo i przyozdabiane jedynie majonezem i szczypiorkiem można włożyć do lamusa. Taka stołowa przystawka, choć smaczna, wieje jednak nudą. Na Wielkanoc warto pójść o krok dalej ... w kulinarnej kreatywności i przygotować ...

dawno temu

Jajko śniadaniowo

... Jajko to jeden z lepszych śniadaniowych pomysłów. Nie dość, że jest pożywne, to dodatkowo można je przygotować na kilkanaście różnych śniadaniowych sposobów - dla miłośników jajek na blogu kwestia ... smaku mnóstwo inspiracji. A które potrawy z ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... Zanim nadejdzie Wielkanoc, już teraz warto pomyśleć nad przepisami na pyszne przystawki, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Pozycja obowiązkowa to oczywiście jajka. Te tradycyjne ... , posmarowane majonezem i przybrane ...

dawno temu

Międzynarodowy Dzień Jajka!

...   Dziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Jajka! A jako, że dziś piątek zamiast jajecznego dania uczcijmy jajko za pomocą koktajlu Eggnog. Jest to pochodzący z Wielkiej Brytanii napój alkoholowy na bazie whisky lub brandy i jajka. ... Dziś ...

dawno temu

Powiązane Tematy