Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej lubię cielęcinę),
- tyle jajek ile osób(porcja mięsa mniej więcejna 4 jajka) plus jedno,
- dwie cebule,
- czosnek,
- sucha bułka,
- sól i pieprz,
- coś do smażenia - olej, oliwa, smalec.
Sos:
- 2 sereki topione "w kiełbasce",
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki śmietany (w wersji dietetycznej mleko),
- pieprz inne ulubione zioła.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo, za wyjątkiem jednego.W tym czasie mięso robimy tak jak na kotlety mielone:dodajemy namoczoną w mleku, lub wodzie suchą bułkę, przyprawy, cebulę i czosnek możemy dodać surowe pokrojone w kostkę, lub podsmażone na patelni. Mięso ja robię dosyć pikantne, ale nie przesadzamy z solą. Odłożone jajko wbijamy do mięsa (są dwie szkoły - jedni dają całe jajko, inni tylko żółtko).Po wyrobieniu mięsa, czyli inaczej mówiąc wymieszaniu wszystkich składników ręką obieramy jajka.Obrane, ugotowane i przestygnięte jajka obtaczamy w mące, a potem obklejamy grubo mięsem mielonym.Uformowane kotlety smażymy na patelni.Na koniec robimy sos:Do rondelka wlewamy bulion (może być z kostki tylko, uwaga te z kostki są słone) od ciepłego bulionu dodajemy serek i powoli rozpuszczamy, potem dodajemy śmietanę/mleko i przyprawy. Sos trzeba ciągle mieszać, bo się przypali i zrobić tuż przed podaniem inaczej robi się nieciekawy kożuch.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, rondelek, miska do wymieszania mięsa.
Jak podawać?
Sosik podajemy w sosjerce i polewamy nim kotleciki z niespodzianką. Ja mogę to jeść ze wszystkim- z ziemniakami, frytkami, ryżem.
Uwagi:
Sos serowy, który proponuję jest bardzo łatwy i nadaje się do wielu innych potraw, np. do szparagów, do fasolki szparagowej, kalafiora, czy jakiegokolwiek mięsa. Można zmieniać jego sos dodając różne zioła, czosnek itp.Cała trudność w tym daniu polega na smażeniu tak aby mięso nie odkleiło się od jajka - po to też obtaczamy je w mące. Lepiej początkowo ustawić mocniejszy ogień pod patelnią, niech mięso się ściśnie, a potem już zmniejszyć i smażyć, żeby mięsko nie było surowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Stefka |