Składniki:
- dwa serki topione (kiełbaski),
- pół szklanki bulionu (może być z kostki),
- pół szklanki śmietany albo mleka,
- dodatki typu sól, pieprz, zioła, natka, koperek, pokrojona drobno szynka, kiełbasa peperoni itp
Jak przyrządzić?
Do rondelka wlewamy bulion, jak będzie dobrze ciepły wyciskamy z kiełbasek serek topiony (ten rozpuszcza się najszybciej) jak ser się rozpuści dodajemy mleko lub śmietanę - ja je dodaję "na oko", tak, żeby miało to konsystencję sosu, więc nie możemy mlekiem zbyt rozgęścić itd.Na koniec dodajemy przyprawy i dodatki.Gotowe.
Potrzebne przybory:
Rondelek, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
W sosierce.
Uwagi:
sos przyrządzamy tuż przed podaniem, bo szybko stygnie i gęstnieje. Można go stosować do mięs, warzyw - typu szparagi, kalafior itp.Dla mnie bomba.Jeśli robimy bulion z kostki - uwaga wychodzi raczej słony.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Stefka |