Składniki:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (najbardziej debeściacki - jogobella),
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek albo dwa szczypiorku,
- ogórek kiszony (lub konserwowy jak kto woli),
- sól,
- pieprz,
- papryka czerwona słodka,
- 1 łyżeczka musztardy - nieobowiązkowo.
Jak przyrządzić?
Sprawa jest banalna; siekamy rzodkiewkę na dość grube kawałki, żeby smak był wyczuwalny, ogóreczka w kosteczke, szczypiorek, jak każdy szczypiorek, zalewamy jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku, wzglednie łyżeczke musztardki i mieszamy wsio bardzo szybko, żeby się jeszcze szybciej do tego dobrać. Można wsuwac od razu, albo wstawić na chwile do lodówki, żeby sie delikatnie oziebiło i przegryzło.
Jak podawać?
Sosik można jeść samodzielnie pod nazwa jogurt wersja wytrawna, albo polewac do woli kanapki, twarożek i sałatę.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 porcja |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | jeloneq |