Czy w ciąży należy pić mleko?
MAGDALENA MOSKAL • dawno temuWokół mleka narosło wiele mitów i nieporozumień. Wydaje się, że ostatnio mleko jest na cenzurowanym, ale nikt wyraźnie nie podaje powodów. O co tu chodzi?I czy kobiety w ciąży, które powinny dbać o zdrowie swoje i nienarodzonego dziecka, powinny pić dużo mleka, czy wręcz przeciwnie?
Mleko jest znakomitym źródłem wapnia i wielu witamin, a także białka.Jednak organizm dorosłych ludzi lepiej przyswaja substancje odżywcze z mleka sfermentowanego: kefiru, jogurtów, serów żółtych— prawdopodobnie dlatego, że wielu ludzi jest uczulonych na cukier mleczny, laktozę. Bakterie jogurtowe odrobiły za nas część zadania i "podtrawiły" dla nas mleko, które zachowuje wszystkie swoje cenne walory odżywcze, a jest lepiej strawne.
Dlatego kefir, maślanka jogurt lub dwa plasterki żółtego sera dziennie są jak najbardziej wskazane, ale nadmiar nabiału zakwasza organizm i nie służy zdrowiu.Jeśli nie jesteśmy pewne — zwłaszcza w ciąży — że dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającą ilość wapnia i witamin, sięgnijmy po jarzyny, takie jak brokuł, szpinak, dynię i warzywa strączkowe. Uważajmy też na gotowe deserki jogurtowe, które oprócz nabiału zawierają mnóstwo cukru i tuczących zagęstników— lepiej wypić kefir czy maślankę lub samodzielnie przygotować owocowy koktajl.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze