Bogracz - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 dag mięsa mielonego dowolnego rodzaju,
- 25 dag łopatki (cielęcinka też dozwolona),
- 2 duże czerwone papryki,
- 2 pomidory bez skórki,
- fasolka szparagowa cięta,
- 1 marchewka,
- groszek zielony (mrożony),
- 3-4 ziemniaki,
- ciasto na kluseczki (1 jajo+mąka),
- sproszkowana papryka słodka i ostra,
- chilli,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- ostry sos pieprzowy cayenne (niekoniecznie - zamiast niego można użyć sproszkowanego pieprzu cayenne),
- tłuszcz do smażenia (hmm powinien być smalec...,
- ale oliwa też pasuje- no i zdrowsza!)

Jak przyrządzić?

Pokrojoną w półplasterki cebulę ładnie przyrumienić na tłuszczu, dodać czosnek. Dodać mięsko najpierw lopatkę w kostki, chwilkę poźniej mielone)i gdy nie będzie już wyglądało na surowe, dosypać - wedle uznania - paprykę w proszku - ale zasasda jest jedna: kopiasta łyżka to niezbędne minimum! Dusić na małym ogniu i oczywiście nie za długo, by potrawa nie stała się gorzka przez długie smażenie papryki. Następnie podlewamy wodą i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pomidory.Po paru minutach dorzucamy fasolkę szparagową, zielony groszek i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Ilość groszku i fasolki dowolna (zależy czy ma to być potrawa średnio czy baaardzo "jarzynowa" :-) ). Ja osobiście daję po jednej małej garści i jest to moim zdaniem ilość wytarczająca). Wszystko razem dusimy, w miarę potrzeby podlewając wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wrzucamy pokrojone w plastry bądź kostkę ziemniaki. Dalej dusimy.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluseczki - wyrabiamy mąkę z jajkiem (powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na pierogi).
Rwiemy ciasto na bardzo drobne kawałeczki i formujemy na kształt pinezek lub ziarenek ryzu i bezpośrednio wrzucamy na gotujący się bogracz.Gdy wszystko będzie dostatecznie miękkie, doprawiamy potrawę. Powinna być dośc gęsta; w razie potrzeby można oczywiście zagęścić bogracz mąką, ale osobiście uważam, że to mała zbrodnia.

Jak podawać?

Na ciepło; doskonale nadaje sie na przyjecia zamiast poczciwej fasolki po bretońsku czy bigosu.

Uwagi:

Nie jest to oczywiście prawdziwy, węgierski bogracz, ale mi osobiście ten "ulepszony" bardziej smakuje. Jeśli chodzi o ocet w tej potrawie, to preferuję jego większe ilości, ale to juz bezpośrednio na talerz, bo wielu osobom to nie odpowiada.Bogracz powinien być ostry i gęsty. Przypraw typu vegeta raczej nie polecam do tego dania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Kalorycznośćsporo
AutorKasia

Bogracz: Podobne przepisy

Powiązane Tematy