Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej, przesianej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka lekko ubite,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki wody niegazowanej,
- 2 łyżki stołowe masła.
Jak przyrządzić?
W duzym naczyniu mieszamy ze sobą jajka, jogurt oraz wodę; dodajemy stopione (nie gorące!) masło. Do suchych składników wlewamy naraz składniki płynne i starannie wszystko mieszamy.
Ja osobiście wolę smażone naleśniki na małej patelni. Mam taką wielkości spodka z filizanki; jest to dość pracochłonne (nic nie robisz, tylko ciągle stoisz i smażysz, i smażysz, i smażysz....). Trud się opłaca, zwłaszcza kiedy rodzina żeżre (dosłownie) wszystkie w kilka minut. Poza tym lepiej robić małe, bo optycznie wychodzi ich więcej...
Jak podawać?
Wersje podania są przeróżne - zależy kto co lubi; najlepsze oczywiście w najprostszym, podstawowym (i typowo amerykańskim)wydaniu - tylko z syropem klonowym, ale nie każdy go lubi.
Polecam z owocami sezonowymi (truskawki, maliny, jagody) i bitą śmietaną.
Jeśli zmniejszysz proporcje cukru, pyszne będą ze smażonym bekonem lub szynką, serem żółtym i ketchupem.
Niestety są potwornie kaloryczne (zwłaszcza z takimi dodatkami) więc robię je baaaaardzo rzadko.
Ale i tak polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Kasia |