Naleśniki gryczane
KAROLINA • dawno temuOd wielu tysięcy lat różnego rodzaju placki i placuszki były jednym z podstawowych elementów diety człowieka bez względu na to, w jakim regionie świata mieszkał i które produkty były dla niego dostępne. To właśnie one stanowiły pierwowzór dzisiejszego pieczywa. Jednak nie zawsze mamy czas na to, by podjąć się wypieku domowego chleba albo bułek. Z drugiej strony przygotowanie placków jest bardzo prostym i szybkim pomysłem na obiad. Jednym z ich rodzajów cieszących się ogromnym powodzeniem na całym świecie są naleśniki. Uwielbiają je nie tylko dorośli, lecz także dzieci, a możliwość modyfikowania ich smaku sprawia, że z łatwością zaspokoimy nawet najbardziej odległe upodobania kulinarne. Nawet jeśli znudzi nam się smak tradycyjnych naleśników, możemy nieco urozmaicić nasze ciasto, przygotowując naleśniki gryczane. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat naleśników. Znajdziesz w nim również przepis na rodzaj placków przyrządzonych z dodatkiem mąki gryczanej.
Pomysły na naleśniki
Jak już wspomniano, naleśniki są jednym z prostszych pomysłów na obiad albo ciepłą przekąskę. Jak zrobić naleśniki? Z jednej strony mamy do czynienia z tradycyjnym przepisem, w trakcie realizowania którego sięgamy po mleko, mąkę, jajka i wodę. Z drugiej strony natomiast możemy z niektórych składników zrezygnować i przygotować naleśniki bez jajek bądź naleśniki bez mleka. Poza tym często dla puszystości ciasta dodawany jest również proszek do pieczenia bądź soda oczyszczona. Niektórzy zaś tworzą pyszne naleśniki, dodając do ciasta odrobinę masła. Oprócz ciasta na naleśniki warto również zwrócić uwagę na to, co znajdzie się w ich wnętrzu. Sprawdza się tutaj właściwie wszystko – świeże owoce, dżemy, powidła, czekolada, warzywa czy mięso. Zwolennicy prostoty natomiast nie wyobrażają sobie lepszego zestawienia niż naleśniki z cukrem i cynamonem. Naleśniki dodatkowo można zwieńczyć słodkim sosem albo zapiec razem z serem bądź beszamelem. Bez względu na to, jaki farsz zdecydujemy się zrobić, będzie on świetnie komponował się z naleśnikami z mąki gryczanej. Jak przygotować placki gryczane? Już teraz zapoznaj się poniższym przepisem na naleśniki.
Przepis na gryczane naleśniki
Do zrealizowania przepisu na gryczane naleśniki będziesz potrzebowała następujących składników:
- ¾ szklanki mąki gryczanej,
- ¼ mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka klarowanego masła.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i gryczaną należy przesiać. Następnie dodajemy do niej jajko, mleko, wodę, sól i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej jest użyć miksera, dzięki czemu ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Powinno ono posiadać lekko lejącą się konsystencję. Naleśniki należy smażyć na dość dużym ogniu bez dodatku tłuszczu. Jeżeli zamierzamy smażyć je na oleju, nie należy do ciasta dodawać masła. Naleśniki gryczane świetnie komponują się zwłaszcza z warzywami takimi jak brokuły, szpinak i szparagi, a także pieczarkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze